2011. április 26., kedd

10+1 tévhit a hajról

1. tévhit: Aki korán őszül, rövid élet elébe néz
Higgyétek el, a mákos halántéknak semmi köze a hosszú, vagy éppenséggel a rövid élethez. Ezt kutatással is alátámasztották Koppenhágában. 20000 emberen tanulmányozták a ráncosodás, őszülés, vagy éppenséggel a kopaszodás folyamatait, és arra jutottak, hogy semmiképp nem utal rövid élettartamra a hamar megjelenő ősz tincs.


2. tévhit: Az őszülés visszafordítható folyamat.
Na most bajban vagyok, mert már írtam egyszer az őszülésről, és ott, abban a cikkemben igenis tudósok sok esélyt látnak az ősz hajszálak megállítására, sőt visszafordítására is http://hajtovadaszat.blogspot.com/2011/04/miert-oszulunk-25-evesen.html.
Tehát ez egy másik nézet, miszerint az őszülés megelőzése, illetve visszafordítása teljességgel kizárt, és a kókuszolaj és citromlé keverékével végzett fejmasszázs is csak egy nagy humbuk.
Állítja ezt Dr Shapiro. Az ő nézetei szerint semmiféle vitamin, vagy kezelés nem fordítja vissza az őszülést, kivéve ha egy doboz festékről van szó- állítja.
3. tévhit: Az ősz hajszálak kitépése növekedésserkentő.
Dr Shapiro szerint nem serkenti tovább az ősz hajszálak növekedését 1 kitépett ősz szál.
Viszont helyén bizony szintúgy ősz szál nő vissza majd. Tehát ha gyökerestül  is téped ki az ezüst szálakat, a tüsző ugyan ott fog létrehozni egy ősz szálat, hiszen ha a tüsző egyszer már fehérbe hajlott, nem lesz többé "színes".


4. tévhit: A napfénytől gyorsabban őszülsz.
A túlzott napsütés bizony árt a bőrödnek, meg a szemednek, és esetleg kifakíthatja a már kinőtt hajszálakat, pontosabban kiszőkülhetnek, de bizony semmiféle hatással sincs a hajgyökerekre, így Dr Shapiro szerint teljességgel kizárt, hogy a nap előidézheti az őszülést.
5. tévhit: A őszülés oka a stressz.
Itt egy újabb nézet, miszerint semmiféle köze sincs a stressznek az őszüléshez. A doktor szerint csakis a genetika felelős a haj szürküléséért. Kivétel ez alól egy autoimmun betegség névszerint alopecia areata.
Igen-igen, itt most megint bajban vagyok, mert mint már írtam az ősz cikkemnél (és halkan megjegyzem szerintem is) az őszülés egyik tényezője a környezeti ártalmakon és a genetikán túl a stressz. De ezt mindenki döntse el maga, hogy kinek a nézetét vallja.
6. tévhit: A gyakori fésülés jót tesz a hajadnak.
Egy régi mondás szerint 100 kefehúzás egészségesen tartja a hajat. Ezért felmenőink is sűrűn fésülködtek, mivel úgy gondolták, hogy a természetes hajzsír, amely termelődik a fésülködéstől, fényessé teszi a hajkoronát. De a gyakori fésülködés egyáltalán nem tesz jót a hajunknak, mivel a fésűvel, kefével felsértjük a hajszálainkat, főleg akkor, ha festett, vagy dauerolt a hajunk.


7. tévhit: Ha gyakran vágatom a hajam, erősebb lesz, és gyorsabban nő.
Egy-egy hajvágás után te is úgy látod, hogy sokkal dúsabbnak hat a frizurád?
Ámde, a hajszálak a hajhagymákban képződnek, így sajnos a haj gyökerére semmilyen hatással sincs, hogy milyen gyakran vágatod a hajadat.
8. tévhit: A hajszárítás árt a hajnak.
Nem árt a hajnak a hajszárító, kivéve, ha nagyon magas hőfokon szárítjuk a hajunkat, illetve ha 10 cm-nél közelebb tartjuk a hajszárítót a hajunkhoz. Ellenkező esetben a haj nagyon töredezetté válhat.
9. tévhit: A rendszeres sapka viseléstől fennáll a hajhullás veszélye.
Közvetlen kapcsolat nincs, ám ha nagyon szoros a sapka, elszoríthatja a fejbőrödet, így akadályozva a normális vérellátást, vérkeringést. Ami még nagyon fontos, a sapka is ugyanolyan koszos lesz, mint a kabát, így időközönként nem árt kimosni azt sem.


10. tévhit: Igaz e, hogy a haj idővel szürke, majd fehér lesz?
Erre egyszerű a válasz, nem. Hiszen a fehér, már megőszült hajszálak mennyisége határozza meg az összképet, így látszatra tényleg először csak "mákos" lesz a hajkorona, majd ahogy egyre több lesz az ősz, fehér hajszálak száma, úgy megy át egyre fehérebbe. Tehát ez egy optikai csalódás. Egy barna hajszál először nem szürke, majd fehér lesz, hanem egyből fehérre vált. A hajszín a melanocitának nevezett pigmentsejtekből keletkezik, melyek a hajgyökerekben, és a fejbőr felületén találhatóak. A pigmentsejtek beburkolják a hajszálakat, majd belemélyednek. A melanociták a korral elvesztik hatásukat, így a haj elveszti eredeti színét.
11. tévhit: A férfiak hamarabb őszülnek, mint a nők.
Hölgyeim, a válasz:nem.
Ez a feltevés azért annyira népszerű, mert mi nők, festjük a hajunkat, a férfiak őszülő halántékát pedig sokan vonzónak tartják. De az igazság az, hogy sokkal hamarabb, és gyorsabban őszülünk különféle hormonális hatások miatt.foto:pinteres

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése