2011. április 1., péntek

Miért őszülünk 25 évesen?

Mikor ,egy nő felfedezi az első ősz hajszálait, az a pillanat nagyon is meghatározó  és megrázó az életében.
Régebben, és nem is annyira a távoli múltban, a nők, akik már őszültek bőven a 30-on túl voltak sőt inkább a 40-es éveikben jártak.Manapság viszont elindult egy olyan aggasztó tendencia, miszerint a nők több mint 32%-a már a 20-as éveik végén kezdik elveszteni a hajuk színét.


Mindössze 20 évvel ezelőtt, azoknak a nőnek az aránya, akik felfedezték magukon az első ősz hajszálakat (természetesen itt is a 20 éves korosztályt nézzük), alig volt 18%.


De mi is ennek az oka?
Hát a stressz, mondják a kutatók.
Manapság egy 25 éves nőn sokkal nagyobb a teher, tanulni, karriert építeni, és mellette megteremteni a biztos anyagi hátteret, no és akkor még nem esett szó a családról, gyerekekről. Szörnyű nagy teher ez egy fiatal nőnek.Ne is csodálkozzunk azon, ha ekkora nyomás alatt szépen elkezdenek előbújni azok az ősz hajszálak.
Ez persze nagyon sok nőt zavar, így legtöbbjük, de inkább az összes valamiféle otthon használatos hajfestékkel próbálja eltüntetni , leplezni kezdődő őszülését., és megpróbálja visszavarázsolni magának az eredeti, fiatal(abb)kori hajszínét.



Míg a férfiaknál az őszülés a sármosság jele, addig nálunk nőknél az öregedésé.Egy ősz hajú nő a közvélemény szerint, a társadalom szemszögéből  már nem termékeny, az élete utolsó harmadához ért.Micsoda szemtelenség ez, ugye hölgyeim?
De nézzük csak, miért is őszülünk valójában?
A haj festékanyagának, a melaninnak különböző színű változatai ismertek: a sötétbarnás, feketés, a sárgától a vörösesbarnáig terjedő színárnyalatokat adó valamint egy sötétebb színű vegyület. A hajszínt a hajszál külső kérgi és belső részében lévő festékanyagok aránya határozza meg; a színhatást befolyásolják továbbá a hajszálak vastagságtól, átmérőtől és szerkezettől függő fizikai-fénytani tulajdonságai és a hajszálak fényelnyelő képességei is. 




Amikor azonban a festéktermelő sejtek működése valamilyen ok miatt jelentősen csökken, a hajszálba már nem festék, hanem apró légbuborékok szállítódnak a hajhagyma felől, aminek következtében a haj "megőszül" - ősz hajszálaink a kreatin világos színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik színüket. Az így kialakult fehér hajszál azonban nem élettelen, sőt teljesen egészséges, csak éppen színanyagainak szintézise állt le: az ősz hajszálakat emiatt nem ajánlott kihúzni, mert ezután már csak ugyanígy, fehéren tudnak visszanőni, sőt lehet, hogy soha többé nem fejlődnek ki. Az őszülés során - a színváltozás mellett - kiszélesedik a hajszálak velőállománya és csökken a tincsek vastagsága, rugalmassága is.





A stressz, nagyon sok B-vitamint használ fel, és így von el a szervezetből.Fekete patkányokon kimutatták, hogy elvonták  szervezetükből a B-vitamint, és így egy idő után megőszültek.
Hasonlóképpen viszont egyes tanulmányok szerint B-vitamin adagolásával visszafordítható az őszülés folyamata.
Japán kutatások szerint az úgynevezett oxidatív stressz , mint pl  cigarettafüst, UV fény  stb is károsítják a haj szerkezetét.




Viszont jó hír az őszülőknek.Egyre inkább a szürke haj lesz a trend.Sokan kérik a fodrászuktól, és egyre több és szebb ősz/szürke szín szerepel a színskálán is.
Azoknak meg, akik nem annyira kedvelik szintén tudok egy jó hírrel szolgálni.
Kutatók azok mesterkednek, hogy 10 éven belül egy olyan étrend-kiegészítőt, vagy sampont dobjanak piacra,amely a hiányzó emnzimeket pótolja,így teljesen megakadályozza vagy visszafordítja az őszülést.




foto:pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése