2011. március 31., csütörtök

A hajszínünk tényleg mindent elárul rólunk? -tudj meg többet a szőke hajról

Bizony, bizony, egy nézet szerint akár festett, akár természetes a hajunk színe, az tükrözi egyéniségünket, ízlésünket, természetünket, temperamentumunkat és talán azt is, hogy milyennek is látjuk a világot.
De tényleg így lenne?Mivel mi is sokszor olyannak látjuk magunkat, mint a külvilág minket, így a hajszínekkel kapcsolatos sztereotípiák is nagyban befolyásolnak(hatnak) a színválasztásban.

szőke haj


A szőkék tényleg butábbak? Ti is bizonyára hallottatok már jó néhány "szőke nős" viccet.
Tény, hogy a "celebek" közt túlnyomó többségben fordul elő a szőke hajszín, mint bármelyik másik.Az is tény, hogy a legtöbb ember szőke vagy közel szőke hajszínnel születik, majd az évek folyamán teljesen bebarnul.Így a gyengeség jelképévé vált a szőke haj. Viszont, ha megnézzük, nagyon sok "szőkét" találunk szerte a nagyvilágban akár politikus, orvos, kutató stb.. szakmákban.



szőke haj

A természetes szőke manapság viszont nagyon ritka. Főleg délebbre, ahol igen nagy kuriózumszámba mennek, így a férfiak körében sokkal népszerűbbek, mint barna, fekete vagy vörös hajú társaik.
A szőkéknek tényleg több jut a jóból?
Az biztos, hogy a tekintetet sokkal jobban magukra vonják a szőke nők.




Szép szőkét, nagyon nehéz festeni.Főleg akkor, ha neked egy sötét alapod van hozzá.Persze semmi sem lehetetlen,csak hosszadalmasabb, roncsolóbb hatású, mint mondjuk egy barnából vöröset csinálni.
Hogy miért is?Mert több színárnyalatnyit kell világosítani, amit úgy tud elérni a fodrászod, hogy "leszívatja", kiblanche-olja a hajadat, majd utána viszi fel a tényleges szín elérése végett a festéket.
Ha jobban szereted a természetes "napszívta" szőkét, akkor a fodrászodtól melírt kérjél.


A melírnak nagyon sokféle változata van:Tincsmelír, rétegmelír, napsugár melír,fésüs melír,lapmelír.

szőke haj melír


szőke haj barack hajdísz

A szőke haj különleges ápolást igényel, mivel a festett, de akár a természetes szőke hajban is nagyon sok a sárgásodásra hajlamos pigment. Így úgynevezett" kékítő samponnal " ami ibolya színű, semlegesítjük ,és visszaállítjuk természetes hatású szőkére.
Ez természetes úton is elérhető kamilla, és citrom kivonattal.
Ha pl. világosbarna a hajad, és nem szeretnéd mesterségesen színezni , ezekkel 1-2 árnyalat világosítást el tudsz érni.








szőke

Ha kedvet kaptál a szőke hajszínhez, hát ne habozz!
Irány a fodrász, elő a színskálát, kérj valami dögös árnyalatot, így tavaszra!


foto:pinterest

2011. március 30., szerda

Fonott fejtetőre fésült konty

Ismét egy konty!
De nem ám akármilyen, hanem fonott konty!
Ahogy sétálsz az utcán, vagy kirándulsz az erdőben , esetleg elmész kerékpározni egyet, biztos Te is látod,hogy a lányok leginkább valami fejtetőre biggyesztett tök jó konttyal mászkálnak idén tavasszal. Tehát a konty az biztos, csakhogy valami plusz kéne. Hogy mi is az a plusz, hát a fonat!
Nézzétek:



Eme konty készítése is pofon egyszerű. Íme:



Menete:
1. Gyűjtsd össze a hajadat, de ne használj fésűt, helyette inkább az ujjaid legyenek a segítségedre. Így még lazább hatás érhető el.
2. Fogd össze középmagasságban egy lófarokba.
Használj olyan színű hajgumit, mint amilyen a hajad színe, így ha nem is tudod majd tökéletesen elrejteni, akkor sem fog kilátszódni.
3. Fond be végig a lófarkadat, amennyire csak tudod a végéig, annyira menj el. Itt is ugyanolyan színű hajgumit használj. Ne fond szorosra, inkább lazább legyen a fonatod.
4. Miután ezzel is végeztél, szépen kezd el tekerni a fonatot a fejed tetejére,a  copf kiindulása legyen a fészek alja. Az utolsó körnél rejtsd el a hajgumit, úgy, hogy a fonatot szorosan odatűzöd, és rádolgozod.
Mikor már feltekerted az egészet, rögzítsd hullámcsattal, amely szintén menjen a hajad színéhez.
5. A laza hatás elérése miatt húzz ki néhány szálat, illetve a fonatot kicsit lazítsd még. A frufrut eltűzheted oldalra, mint Caroline.
Ugye milyen szép, és időtálló?






Foto:Jamie Beck,modell:Caroline
Forrás:joannagoddard
Szöveg:Rohtmer Mariann

2011. március 29., kedd

Levágtam Zsófi haját-vagyis a lefelé hosszabbodó haj titka

Zsófi az én nagyobbik húgom.Németországban él, így elég ritkán látom.Viszont ha hazatéved, mindig az első útja hozzám vezet.Így általában elég sokat nő a haja 2 vágás közt.Vékony szálú, a tőnél zsírosodásra hajlamos,viszont mivel ritkán vágom, alul mindig nagyon töredezett, hosszú barna haja van.
Volt már, hogy frufrut vágatott, volt, hogy egyenesre vágtuk a végét, és volt már olyan is, mint amilyenre most csináltuk.Ez egy sima lefelé hosszabbodó alap hajvágás, és még azt sem mondhatnám, hogy ritkítottam rajta, mivel nem így történt, ugyanis bár nagyon szép, és fényes a haja, de nem túl dús!


Hosszabb haj esetén, ezt a formát nagyon egyszerűen el tudjuk készíteni.Hogy hogyan? A fej legmagasabb pontján kell a hajnak a legrövidebbnek lennie.Készítünk egy vezető passzét a fej legmagasabb pontjától kiindulva a tarkó irányába .Utána függőleges leválasztásokkal haladunk a fülig.Ha 90-180° °ig terjed a kiemelés,lefelé hosszabbodó forma alakul ki.
Az oldalrészeket jól összevágtam, így kötöttem össze a fejtetőn lévő passzékkal.
Végén puhítottam a haját, és a frufrut az olló csúsztatásával elől hozzáigazítottam.



Tipp:Mindig csak a hajunk végét balzsamozzuk be, mivel, ha az egész hajhosszra teszünk, az elnehezíti a hajat, sokkal előbb fog zsírosodni.


foto:Kováts Nóri

2011. március 28., hétfő

Egy kis eső inspiráció

Mikor reggel felkeltem, annyira esett, hogy szinte azonnal visszabújtam volna.
Na persze ezt a családom nem igazán hagyta.Már akkor eldöntöttem, hogy ma az eső inspirál a blogbejegyzésem elkészítésekor.
Elkezdtem gondolkodni, mit is írhatnék az esőről, ami a hajjal, frizurával is kapcsolatban van. Aztán, ahogy szépen telt a nap, egyre több dolog jutott eszembe, ami hasznos lehet másoknak is.
Mire a csajokkal véget ért a délelőtti séta, és piaci bevásárlás, már elállt teljesen, és hétágra sütött a nap.Az ég meg annyira kék volt, mintha soha életében nem látott volna felhőt.
Pont, mint az esküvőmön!Tehát először is, esküvő!
Minden menyasszony rémálma, hogy az esküvőjén essen. Pedig nem is olyan rossz az, persze csak a népi hiedelem szerint.Merthogy, ha az esküvő alatt esik az eső, az a fiatal pár jólétére, és hosszú boldogságára utal.




De ejtsünk néhány szót a hajról.Tehát, tudom kedves ara, hogy az esküvő napján rögtönözni szörnyű dolog.DE, ha muszáj, akkor nincs mit tenni. Vagyis, ha Te egy gyönyörűen berakott, vagy besütött hajat választottál, akkor vagy tudomásul veszed, hogy a ceremónia végére jobb esetbe nem szögegyenes, de biztos, hogy nem is szépen ondolált hajad lesz, hanem egy lazább, hullámos hajkoronával folytatod tovább a bulit.Tehát, ha ezt szeretnéd elkerülni, inkább tegyétek fel egy laza kontyba a fodrászoddal a már elkészített frizurát.Hidd el, úgy is nagy sikered lesz!

Ez persze érvényes a mindennapokra is.Ha reggel látod, hogy esni fog, semmiképpen se válassz olyan hajat, amely biztosan kirúgja magát.A dauernél pont ellenkező a hatás, merthogy a dauer a nedves, párás időben behullámosodik, begöndörödik.Ja, és az esernyő mindig jó, ha kéznél van.











Mi van akkor, ha valaki, mondjuk történetesen Te, nem szereted az esernyőt.
Hát bizony, akkor marad a kalap, vagy az esődzseki.Néhány praktikus darab, nézzétek csak:







És vannak, akik kifejezetten ki nem állhatják az esőt, vagy csak külső szemlélőként szeretik nézni.



Na és az ellentét:



Sok filmes jelenetben van szakadó esős, csókjelenetes rész.Persze csendben megjegyzem, nekik bizony nem olyan "ázott" a frizurájuk, mint pl nekem egy esős , esernyő nélküli nap után.







foto:pinterest

2011. március 27., vasárnap

Fejtetőre csavart konty

A tavasz nagy slágere az egyszerű, ám nagyszerű csavart konty lesz. Mindegy hova csavarod, teheted féloldalra, vagy a fejed tetejére, de akár le a tarkód vonalába is, mint a balerinák.
Hát van még egy ilyen egyszerű, finom, pimasz, és mégis elegáns konty?
Ha hétvégén kerékpározni támad kedved, vagy egy esti romantikus sétára invitáltak? Csak tűzd fel a hajadat  kicsit szorosabbra, és letisztázottabbra , mint itt a tekert kontyban és kész is vagy!









Foto:Mark Leibowitz

2011. március 26., szombat

Hogyan csináljunk stílusosan fonott kontyot?

A fonatoknál szebb és egyszerűbb dolog nincs. Akár csak 1 fonat, akár több, akár parkettába fonva, vagy csak simán. Ha kedveled a  fonott hajat, de már picit feldobnád valami újdonsággal, akkor neked való ez a posztom.
Nagyon egyszerűen elkészíthető kontyot mutatok meg nektek. És nem utolsó sorban nagyon mutatós is.Többféleképpen elkészíthető , a végén a kimaradt részeket feltűzheted, de akár leengedve is maradhatnak, vagy ha kedved tartja be is sütheted lazán a tincseket.






A konty készítése lépésről-lépésre:
1-4-jobb, és bal oldalon is csinálsz 2-2 fonatot a hajadba.
a középső rész hátul kimarad, így azzal lehet majd "játszani", vagy, azt lehet majd vagy feltűzni, vagy besütni   vagy csak simán leengedve hagyni.
5-körbetekered a már befont fonatokat úgy, hogy a jobb oldali kerül balra, a bal oldali jobbra, és a véget, a begumizott részt, rejtsd el a másik oldali fonat indításában, vagy akár tűzd alá hullámcsattal.Ez attól fog függni, hogy hova kerül az átdobott fonat, hogy milyen hosszú a hajad.
6-ügyelj arra, hogy egy szép kört írj le a fejen, tehát ne össze-vissza vezesd a fonatokat, hanem szépen egymás mögé kerüljenek, és úgy rögzítsd majd őket.
A végén egy  hajpántot fog alkotni a fejtetőn.
7-8-mikor már minden egyes fonatot rögzítettél, a kimaradt rész következik.
Csinálj belőle egy copfot, olyan középmagasságban, ügyelve a már elkészített részre, majd egy "rendezetlen", akár tekert kontyot, vagy akár sodort kontyot készíts belőle.
Ha a lófarkadból csinálsz 4-5 passzát, és azokat lazán rögzíted hullámcsattal, az is nagyon mutatós megoldás.
9-legvégül rögzítsd hajlakkal, és egy leheletnyi fénysprayt is tegyél rá.

Íme a végeredmény:






És nézzétek, ilyen, ha csak a fonatot készíted el, és a hátsó rész leengedve marad:


foto:pinterest,beautifulmess

2011. március 25., péntek

Toll a hajadba!

Az idei év nagy slágere mint már láthattátok a  kontyos összeállításomban a díszített konty.
És nem is akármivel díszített. A toll, mint kiegészítő, akár ékszerben, akár kiegészítőként, vagy akár hajdíszként is szerepel a boltok kínálatai közt.
Bármilyen egyszerű konty feldobható egy színes tollal.
A Nagy divatházak is felfedezték maguknak, és gyakori kelléke lett a kifutóknak.A Gucci, a Yigal Azrouel, és a Cushnie et Ochs is előszeretettel használja.
Mit gondolsz, meddig marad a toll a trendek élén? Vagy csak egynyári románcról van szó?És elrepül majd a madarakkal ?



Yigal Azrouel -Laurent Philippon által kreált tollas haj



Yigal Azrouel és Gucci- Hair stylist  Luigi Murenu



Yigal Azrouel



Yigal Azrouel és Cushnie et Ochs

2011. március 24., csütörtök

Gyerekhaj-vagyis hogyan ápoljuk csemetéink haját, mi a legideálisabb frizura óvodás, iskolás korban

Melyik szülő ne szeretné, ha gyermeke mindig csinos hajkoronával büszkélkedhetne.
Ehhez persze mi szülők is nagyban hozzájárulhatunk.
Mikor megszületik egy baba, vagy hajjal, vagy haj nélkül, ez a későbbiekre nézve teljesen mindegy, elkezdünk gondoskodni róla.





Ilyenkor a leggyakrabban előforduló "hajbaj" a koszmó.
Fejbőrön megjelenő sárgás-barnás kosz foltok, melyek eltüntetése a következő képen történik:
A babád fejét beolajozod babaolajjal,jól bedörzsölöd, majd egy pár órát állni hagyod rajta az olajat.
Miután már eleget állt, és felpuhította a koszmót, egy sima fésűvel  "levakarod" róla.
Ezután következhet a hajmosás. A koszmó gombás eredetű, vastag, lisztszerű réteg, mely erősen elhatárolódik a fejbőr többi részétől. Persze nem kell megijedni tőle, szerintem minden kisgyerek fején volt koszmó már.







Kisgyerek korban ami még gyakori probléma lehet, hogy a babánknak ritkás, fénytelen, vékony szálú a haja.
Erre a legjobb megoldás igenis a hajvágás. Ugyanis fiatal korban kell megerősíteni a hajat, a töredezett "babahajvégeket" legjobb levágni, és eltenni emlékbe.
És ilyenkor jön a szülő, aki úgy gondolja, na majd ő megcsinálja, hisz nem lehet annyira nagy ördöngőség.
De tényleg, higgyétek el, a baba bemozdul, és nagyon könnyű a hibázási lehetőség, és máris kész a baj, az olló félrecsúszik, a baba frufruja lenyisszantódik! Vagy ami még rosszabb, a szemöldöknél indított, és a másik oldalon a hajtőben végződő frufru. Anyu mindig ilyen hajat csinált nekem. Persze hatalmas trauma nem ért gyermekkori hajvágás miatt, de azért sokkal jobb, ha egy hozzá értő babafodrászhoz fordulunk.
De milyen is legyen az a gyermek frizura?
Jó a kérdés. A válasz persze nagyon sok mindentől függ.
Először is, a gyerek korától, és attól, hogy megtűri e, hogy Te minden nap begumizd, befond, becopfozd a haját. Mert ha nem, abban az esetben talán jobb a rövid haj, vagy rövidebb bubi frizura, mely szerintem nagyon jól áll a kislányoknak.
Íme néhány kislányhaj:





Idén a laza frizura a divat, így a  kicsit nagyobb kislányoknál akik már kisiskolások, nem akarnak ebből kimaradni, és lássuk be, tényleg ellenállhatatlan egy hosszú, göndörödő, vagy csak hullámos hajú kislány.
Ha mégis összefognánk a hajukat, hiszen az iskolapadban igenis megkövetelik a tanítónénik, arra figyeljünk, hogy semmiképen se húzzuk szorosra a hajgumit.
De ha a  rövid haj mellett döntünk, akkor a már említett bob, akár előre hosszabbodó, vagy egyenes kivitelben telitalálat lehet.







A gyerekek gyakran olyan hajat szeretnének, mint az anyukájuké.



Kislányos anyukák biztos tudják, és már hallották is gondolom, hogy " de a Lizának, Annának, Emmának stb...rövid a haja, én is olyat szeretnék" című mondatot.Az én lányom gyakran hangoztatja.



Végezetül, de nem utolsó sorban  természetesen egy kisfiú haját is ugyanúgy kell ápolni.
Idén a "szolid" punk hajak a leginkább elterjedtebbek," legmenőbbek ".



Foto:pinteres