2011. április 4., hétfő

Akik félnek a fodrászoktól - mi is az a fodrász (hajvágás) fóbia?

Ti hallottatok már a fodrász fóbiáról?
Pedig igenis létezik. Míg egyesek alig várják, hogy újra ellátogathassanak kedvenc fodrászukhoz, addig másokat szorongással tölt el már a gondolat is. Léteznek olyan emberek, akik annyira "félnek" ellátogatni a fodrászhoz, hogy inkább nem is vágatják a hajukat. Egyes szakemberek szerint igenis a hajnak komoly szerepe van az önbecsülésünk kialakulásában. De akkor mégis miért félnek egyesek egy sima hajvágástól?


Mindannyian láttunk már kisgyereket sírni fodrásznál. Ez is fóbia, vagy így alakul ki? Vagy csak felnőtteknél létezik? De valójában mi is az a hajvágás fóbia?
Valójában egyfajta speciális fóbia. Egyéb speciális fóbiák közé soroljuk, mint a tűtől  vagy a fogorvostól való vélelem. A nők 2x nagyobb  valószínűséggel szenvednek ebben a betegségben, mint a férfiak.


Azért igazából egy fóbia sokkal több mindent foglal magába, mint csupán a félelem.
Ahhoz, hogy diagnosztizáljanak egy fóbiát több dolog kell :
1. intenzív és tartós félelem egy tárgy vagy egy helyzet iránt
2. a normálistól eltérő viselkedés, akár otthon, vagy munkahelyen vagy bárhol, csakhogy elkerüljük a nem kívánt tárgyat, helyzetet.
3. azonnali szorongásos reakció, amint szembesül a szorongást okozó tárggyal, helyzettel, és ez olykor pánikrohamba torkollik.



De mi okozza  a hajvágás fóbiát?
Bizonyos esetekben, a fodrász fóbia kapcsolatban lehet egy korábbi rossz tapasztalattal, emlékkel. Tehát néhány kisgyerek traumaként éli meg a fodrászhoz való ellátogatást. Vagyis a fodrásznak igenis nagy szerepe van abban, hogy a gyerek a későbbiekben hogy fog gondolni a hajvágásra,szívesen látogat e el újra a fodrászhoz.
Egy másik lehetőség az éles tárgytól való félelem. Egyesek nem tudják egyszerűen elviselni, hogy a fülüknél éles tárgyak "csattognak".
A harmadik lehetőség a végeredménytől való félelem.Vagyis egyesek annyira félnek attól, hogy mások mit szólnak majd az új frizurájukhoz, hogy ettől pánikba esnek, és inkább elkerülik a fodrászt.
Minden esetben a szakember segítségét ki kell kérni.


Mik a kezelések?
Számos különböző kezelés lehetséges. Az egyik leggyakoribb kezelés a kognitív-viselkedésterápia.
Ennek a terápiának a lényege, hogy a technikát kell megváltoztatni, ahogy az egyed gondol a félelem tárgyára.
Ebben az esetben a terapeuta segít , hogy a beteg másképp lássa , másképp tekintsen a frizurára. Segít a kialakult képet pozitívan , más fényben látni.


A viselkedési komponens terápia:megnézzük, hogy az egyed hogyan reagál, mikor szembesül a félelem tárgyával. Ebben az esetben a terapeuta először csak egy újságot, cikket ad a hajvágásról, hogy barátkozzon a páciens  hajvágás gondolatával. Ezt követően egy ollót, fésűt kell a páciens kezébe adni,majd ellátogat egy fodrászatba, de még mindig csak külső szemlélőként. Ezután jöhet csak a tényleges hajvágás.


Mi emberek mennyire különbözőek vagyunk. Míg egyesek mindent megadnának, hogy végre elmehessenek fodrászhoz, mások meg örökre elkerülnének minket fodrászokat! Egy biztos, mindenkinek saját magának kell kialakítani a speciális technikáját, aki tart a fodrászoktól, és bár nem lesz gyors folyamat, de a végén nagyon sokat segíthet az önbecsülésünkön!hajrá!


foto:pinterest

2 megjegyzés: